feb 242013
 
Solcelleanlæg

Varmepumper er en del af det arsenal, man som boligejer kan benytte sig af, når huset eller sommerhuset skal gøres mere energieffekt og miljøvenligt. Hvis dit olie- eller gasfyr er slidt og gammelt – eller hvis du er træt af den dyre elvarme – så er varmepumper den økonomiske og miljøvenlige løsning. Med en moderne varmepumpe kan du spare på elregningen, og du kan nedsætte dit eget CO2-udslip. På denne måde får både din pengepung og klimaet noget ud af din varmepumpe.

Udover det miljøvenlig aspekt af en varmepumpe – så handler de fleste af os ud fra ’cold cash’, og her er varmepumper heldigvis også den bedste løsning. De fleste oplever store økonomiske fordele ved at skifte fra gas- eller oliefyr til varmpumper. De fleste kan faktisk betale varmepumpen tilbage i løbet af 10 år – hvorefter det for alvor bliver sjovt, som boligejer, at eje en varmepumpe.

De alsidige varmepumper

Varmepumper er særligt effektive, hvis du har gulvvarme, der er vandbåren. De egner sig også godt til radiatorer – men da den fremløbstemperatur, fra vandpumpen, der skal bruges til gulvvarme er lavere (end ved radiatorer), låner varmepumper sig ekstra meget til gulvvarme.

En varmepumpe er en driftsikker løsning, som du ikke mærker noget til i hverdagen. Så længe du investerer i en korrekt dimensioneret og højkvalitets varmepumpe, så bemærker du intet. Den passer sig selv, samtidig med at den leverer varme og varmt vand til forbrug.

Forskellige løsninger

Normalvis skelner man mellem to typer af varmepumper; et jordvarmeanlæg og en luft-til-vand varmepumpe. I nedenstående kan du blive klogere på, hvilken løsning der passer bedst til dig. Både et jordvarmeanlæg og luft-til-vand varmepumpe kan levere varmt vand og opvarme din bolig.

Et jordvarmeanlæg skal nedgraves i din have – hvilket altså betyder, at du skal have ca. 300 m2 jordareal til rådighed, såfremt du ønsker denne model. Som udgangspunkt siger man, at der skal være dobbelt så mange kvadratmeter jordareal til rådighed, som det hus man ønsker at varme op. Et jordvarmeanlæg er klart den mest effektive mulighed i forhold til luft-til-vand varmepumper.

Luft-til-vand varmepumper udnytter luftens varme til opvarmning, og til at lave varmt vand i husstanden. Varmepumpen er placeret i et kabinet, der normalvis sidder placeret uden for huset. Selvom luften er meget kold udenfor, kan en luft-til-vand varmepumpe varme din husstand op meget billigt.

Kom godt i gang

Det er ikke særligt indviklet at få fat i en varmepumpe i god kvalitet, og installatørerne er sjældent langt væk. Når du har fået dannet dig et overblik over de forskellige løsninger inden for varmepumper, og hvilke der passer dig bedst – så er det bare med at kontakt en installatør.

Det eneste du skal være opmærksom på, inden du får indhentet et godt tilbud på en varmepumpe, er hvorledes der er nogle juridiske forhindringer, du skal være opmærksom på. Det kunne være fredninger eller krav om kollektiv fjernvarme. Du kan derfor med fordel henvende dig til din kommune, og blive klogere på lokalplaner, fredningsbestemmeler eller regler om kollektiv varme.

feb 192013
 

Selv mente Jannie – vores direktionssekretær – at hun havde gjort et virkeligt kup, da det var lykkedes hende at hyre selveste Chris MacDonald til at holde et foredrag for alle virksomhedens godt 300 ansatte i forbindelse med den årlige firmafest, hvor vi altid starter med et eller andet seriøst indslag, før vi spiser en god middag og så holder fest bagefter.

Men da hun fortalte det på et direktionsmøde, kom vores administrerende direktør bare med en halvsur bemærkning om, at det da ikke var særligt morsomt at høre om, hvordan man holder sin krop sund ved at spise rigtigt og dyrke masser af motion.

Men det er heller ikke det, han skal snakke om, indvendte direktionssekretæren. Jeg har hyret ham til at tale om motivation og hvordan man oparbejder den ved at have en positiv tilgang til det eller de projekter, man skal være motiveret for at få gennemført. Jeg er sikker på, at vi kan lære meget af ham, mente sekretæren.

Det formildede vores direktør noget, og han havde reelt ikke noget at indvende mod sekretærens valg. Men han kunne nu ikke dy sig for at spørge, om der mon ikke var andre og mere underholdende foredragsholdere, man kunne vælge.

En af mine kolleger kiggede lidt nysgerrigt på direktøren og spurgte, om han nogensinde havde hørt Chris MacDonald, for selv syntes min kollega, at manden var noget af det mest underholdende, han nogensinde havde været udsat for.

Vores direktør erkendte, at han reelt kun kendte MacDonald fra fjernsynet, så han protesterede ikke mere.