Der er nok at give sig til

Der er nok at give sig til

24. april 2013 0 Af steenj

Hvilken husejer kender det ikke? Når foråret rammer, så er der pludselig anseelige mængder udendørs arbejde, som skal gøres. Hver en ledig stund kan gå med at feje, klippe, skære, køre og pleje. Og hvis man ikke lige er den fødte havemand, kan man altså hurtigt gå kold i alt det havearbejde.

Men de fleste huse har altså en have. Og så skal den selvfølgelig også passes, så det hele ser nogenlunde præsentabel ud. Man kan naturligvis hyre en havemand til at gøre det meste af arbejdet. Og det har vi da også prøvet. Faktisk mere end en gang. To gange har vi haft ansat hjælp til haven. Første gang var en ung knægt på 16, som kom nogle timer om ugen i sommerperioden og hjalp til. Men det blev vi hurtigt lidt trætte af. Han var en flink ung mand, så det var ikke der problemet var. Men han vidste faktisk ikke ret meget om havearbejde og vi skulle hele tiden være med inde over og forklare ham hvad han skulle gøre og hvordan det skulle gøres. Anden gang hyrede vi et professionelt havefirma til at gøre arbejdet. Og det gik faktisk ikke meget bedre. De vidste selvfølgelig godt hvad de havde med at gøre. Men det hele skulle altid gå så stærkt, når de var her for at lave noget, at det ofte blev til noget sjusk. De fik næsten aldrig ryddet ordentlig op efter sig og glemte også forholdsvis tit at lave nogle af de ting vi havde aftalt.

Det har altså ikke været den store succes at hyre hjælp til arbejdet. Så nu klarer vi det hele igen selv. Og selv om jeg som sagt ikke er den fødte havemand, er det nu alligevel en stor tilfredsstillelse, når der er styr på tingene og haven er prydelig og flot. Lige nu kæmper jeg en kamp med mos. Men det er nu for ingenting at regne, mod den kamp jeg havde sidste år. Der blev vi nemlig ramt af gåsebiller i plænen. Og jeg skal hilse og sige, at det altså ikke er en særlig sjov gæst at have. Gåsebillelarverne æder simpelthen græssets rødder, så der kommer store områder i græsplænen, hvor græsset dør. Og når man først har fået gåsebillerne og deres larver indenfor, er de altså ikke lette at komme af med igen. Vi købte nogle små orme kaldet nematoder og vandede dem ud over det meste af haven. Det var en bekostelig affære, men hjalp da heldigvis på problemet. Men jeg kan desværre forstå på andre, som har haft besøg af gåsebiller, at vi nok kan være ret sikre på, at de kommer tilbage igen i år. Så nu er vi gået i gang med at se, hvad vi kan gøre for at løse problemet mere permanent. Men det involverer vist desværre en større omgang arbejde, hvor vi skal have kørt en masse ny jord ovenpå græsplænen. Puha, det glæder jeg mig ikke til.

 

Disclaimer